Päť najčastejších zmien tela pri starnutí


 Každý človek vie, že sa jeho telo v priebehu času mení. To nie je žiadnym tajomstvom. Naše telo starne. To je nevyhnutný fakt. A genetika i životný štýl v tom hrajú hlavnú úlohu. To, že my sami občas cítime menšie bolesti v určitých častiach nášho tela má za následok starnutie. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, aby sme zostali mladí, bunky nášho tela sa aj napriek tomu menia. Výsledkom sú zmeny, ktorým sa nevyhne nikto z nás.

A k akým najčastejším zmenám v našom tela dochádza?

Tu je 5 najčastejších:

1. Koža

Naša koža s vekom nielen stráca pružnosť, ale stáva tenšia, krehkejšia a náchylnejšia k tvorbe modrín. Vrásky a starecké škvrny sa objavujú u ľudí rôznych vekových kategórií v závislosti na genetike, vystavovaniu pobytu na slnku a celkovému zdraviu.

2. Kosti, kĺby a svaly

Vzhľadom k tomu, že naše kosti s vekom strácajú hustotu a silu – sú náchylnejšie k zlomeninám. Svalová hmota nášho tela sa taktiež zmenšuje a ľudia strácajú silu a to najmä v prípade, že sa nevenujú pravidelnému pohybu. Bežné opotrebovanie kĺbov môže viesť k zápalu a následným bolestiam čo má vplyv na zníženie ich flexibility.

3. Mobilita

K problémom s rovnováhou dochádza u ľudí v súvislosti so starnutím. Okrem zmeny nervovej sústavy sa totiž menia aj naše kosti, kĺby a svaly. Synapsie už nepracujú na takej úrovni, ako keď sme boli mladší takže naše pohyby sú už viac ťažkopádnejšie. K problémom s pohybom môže taktiež prispieť aj strata sluchu. Všetky tieto zmeny následne vedú k tomu, že je človek náchylnejší k pádom, ktoré môžu mať za následok zlomeniny a podliatiny.

4. Metabolizmus

Hormonálne zmeny sú bežnou súčasťou starnutia. Vďaka ním dochádza k spomaleniu metabolizmu. Jedným z dôsledkov je taktiež pokles funkcie štítnej žľazy, ktorý vedie k problémom s nárastom hmotnosti. Metabolizmus sacharidov môže viesť k zmenám, ktoré majú za následok ochorenie cukrovkou. Rovnako tak dochádza k zmenám v metabolizme tukov čo má za následok zmeny cholesterolu, vápnika a vitamínu D.

5. Zuby a ďasná

So stratou kostnej hmoty sa naše zuby stávajú slabšie a krehkejšie. Rovnako tak dochádza k zmenám aj v našej ústnej dutine. So starnutím dochádza k menšej produkcii slín v ústnych žľazách čo môže spôsobovať:

  • sucho v ústach
  • zubný kaz
  • zubné infekcie
  • zápach z úst
  • straty zubov
  • ochorenie ďasien

Pretože sme stále nenašli čarovný nápoj mladosti, je potrebné brať starnutie, ako proces ktorému sa nevyhne nikto z nás. Naše telo sa mení. Tým, že si toho budeme vedomí dokážeme znížiť stres a úzkosť z toho, že už nie sme tak rýchli, silní a, že naše zdravie a kondícia klesá.