Štyri zdravé záľuby pre seniorov


 Snáď každý človek vie, že zdravý životný štýl významne ovplyvňuje kvalitu jeho života. Najnovšie štúdie však ukazujú, že to neplatí iba pre ľudí v produktívnom veku. Pre starších ľudí hrá zdravý životný štýl, ich koníčky a spoločenská aktivita rovnako dôležitú úlohu.

Už dlhú dobu je známy fakt, že zdravé stravovanie, cvičenie prospieva starším ľuďom cítiť sa oveľa energickejšie. Skutočnosť je však taká, že podľa vedcov, ktorí sa zaoberajú problémom dlhovekosti a kvality života hrajú okrem fyzickej aktivity a zdravého spôsobu stravovania rovnako dôležitú úlohu aj sociálne aktivity. Ide teda o záľuby, voľnočasové aktivity a šťastné vzťahy s inými ľuďmi, ktoré prospievajú seniorom žiť dlhší a kvalitnejší život.

Práve preto sme pre vás pripravili 7 tipov zdravých záľub, ktoré prospievajú k vyššej kvalite života seniorov.

1. Plávanie

V prípade, že starší človek trpí chorobou, ako je napríklad osteoartritída, plávanie je pre neho pravdepodobne najjednoduchšou formou pohybu. Pre týchto ľudí môže byť chôdza alebo aerobik bolestivá. Práve preto je vhodný pobyt vo vode, ktorý môže ich zdravotnému stavu prospieť a nie uškodiť. Pravidelný pohyb v bazéne môže starším ľuďom zlepšiť kardiovaskulárne zdravie, zlepšiť svalový tonus a držanie tela.

2. Chôdza

Chôdza je pre starších ľudí skvelou činnosťou. Je lacná, jednoduchá a môže sa jej venovať takmer každý. Pre seniorov je obzvlášť účinná a to preto, že pomáha udržiavať pohyblivosť a nezávislosť. Prechádzka okolo domu, v parku alebo v prírode s rodinou alebo priateľmi môže byť výbornou zdravou voľbou k zlepšeniu ich zdravia a zvýšeniu socializácie.

3. Práce v záhrade

Záhradkárčenie má pre starších ľudí veľmi veľký zdravotný a liečebný prínos. Nie je to iba voľnočasová forma pohybu práce v záhrade rovnako tak zvyšujú úroveň fyzickej aktivity, zlepšujú mobilitu a flexibilitu. Tento druh pohybu taktiež zlepšuje vytrvalosť, silu, znižuje hladinu stresu a podporuje uvoľnenie a relaxáciu. Pre mnoho starších ľudí je práca na záhrade ich obľúbenou činnosťou.

4. Návšteva rodiny a priateľov

Navštevovanie rodiny a priateľov je pre starších ľudí jedným z najdôležitejších aktivít, ktoré im pomáhajú v boji proti izolácii. Práve sociálna izolácia a osamelosť sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku depresie, vysokého krvného tlaku alebo úbytkom mentálnych funkcií. Navštevovanie rodiny a priateľov prispieva nielen k udržiavaniu rodinných pút, ale hrá taktiež dôležitú úlohu aj v zažívaní vyššieho pocitu šťastia.

Koniec koncov človek je tvor spoločenský a komunikácia i stretávanie sa s inými ľuďmi patrí k jeho prirodzenosti.