Štyri etapy rozvoja preležanín


 Prirodzenosťou ľudského tela je pohyb. Je to jeho biologická nutnosť. Ľudské telo trpí najviac práve vo chvíli, keď sa mu dostatočného pohybu nedostáva. Sedavé zamestnanie alebo dlhodobý pobyt na lôžku mu tak v žiadnom prípade neprospieva. Naopak. Škodí mu. A to vo veľkej miere.

Pri dlhodobom pobyte na lôžku z dôvodu zdravotných problémov u človeka dochádza k ďalším nepríjemnostiam a chorobám. Najčastejším z nich sú preležaniny. Jedná sa o kožné rany, ku ktorým dochádza pri dlhšom tlaku, ktorému je koža ľudského tela vystavená. K tomuto stavu dochádza najmä pri kontakte s posteľou alebo s invalidným vozíkom. Preležaniny sú bolestivé, liečia sa dlhú dobu a sú veľmi často predchodcom život ohrozujúcich zdravotných komplikácií, ako sú napríklad kožné infekcie.

Samotný stav preležanín je možné rozdeliť do jednotlivých etáp ich rozvoja.

Etapy rozvoja preležanín: I. etapa

V prvej etape preležanín dochádza k začervenaniu kože, ktorá môže svrbieť alebo bolieť. Niektoré miesta kože sa môžu vyznačovať tmavšou farbou – modrou, fialovou alebo sivou. Tieto rany vzniknuté z dôvodu preležanín dokážu zvyčajne ustúpiť za krátky čas potom, ako je miesto zbavené tlaku, ktorému bolo vystavené.

II. etapa

V druhej etape preležanín dochádza už k ohrozeniu samotnej kože. Dochádza k vzniku pľuzgierov, ktoré môžu prejsť do otvorených rán. V prípade, že sa na tieto rany zareaguje okamžite, dochádza k ich rýchlemu hojeniu. Predpokladom je dobrý zdravotný stav človeka. Ak je tento stav horší môže dôjsť k ďalším zdravotným problémom, ako je napríklad cukrovka.

III. etapa

Preležaniny vyskytujúce sa v tretej etape sú často veľmi bolestivé a ťažko liečiteľné. Dochádza k rozšíreniu tlakového vredu všetkými vrstvami kože až do svalu. Hlboký kráter, ktorý podobné rany obsahujú poukazuje na trvale zničené tkanivo.

IV. etapa

Posledná štvrtá etapa preležanín je najvážnejším a pokročilým štádiom. Tu dochádza k zničeniu svalov, kostí, šliach i kĺbov. Preležaniny v tejto poslednej štvrtej etapy bývajú veľmi často smrteľné.

Ľudské telo bolo jednoducho vytvorené pre aktívny život. Na čo súčasný životný štýl čím ďalej tým viac zabúda.