Päť varovných príznakov Alzheimerovej choroby


 Tým, že človek starne dochádza v jeho pamäti k zmenám. Niektoré z týchto zmien sú považované za normálne a prirodzené. S pribúdajúcim vekom však u staršieho človeka dochádza k výpadkom pamäte, ktoré už za prirodzené považovať nemôžeme.

Príznaky Alzheimerovej choroby neznamenajú len jednoduché výpadky pamäte. Ľudia, ktorí touto chorobou trpia majú problémy s komunikáciou, učením, myslením i uvažovaním. Ide o problémy natoľko vážne, že majú vplyv nielen na prácu jednotlivcov, ich spoločenské aktivity, ale rovnako tak aj na ich rodinu. Asociácia Alzheimerovej choroby vytvorila kontrolný zoznam najbežnejších príznakov, ktorými sa táto choroba vyznačuje. Tieto príznaky človeku pomôžu rozpoznať rozdiel medzi bežnými zmenami pamäte, ktoré súvisia so starnutím a prípadnými varovnými príznakmi Alzheimerovej choroby.

Tu je päť varovných príznakov Alzheimerovej choroby: 1. Strata pamäte

Zabúdanie nových informácií je jedným z najčastejších skorých príznakov demencie. Všeobecná strata pamäte, zabúdanie dôležitých udalostí, pýtanie sa na rovnaké informácie znovu a znovu, sú bežné príznaky štádia Alzheimerovej choroby.

2. Náročnosť vykonávania známych úloh

Pre ľudí trpiacich demenciou je veľmi náročné plánovať každodenné činnosti. Títo ľudia tak môžu stratiť prehľad o jednotlivých krokoch a postupoch, ktoré bez problémov zvládali celý život. Napríklad ako sa pripravuje jedlo, ovláda telefón alebo hrá nejaká hra. Títo ľudia občas zabúdajú kvôli čomu prišli do miestnosti alebo čo mali v pláne povedať.

3. Problémy s písaním a hovorením

Ľudia s Alzheimerovou chorobou často zabúdajú jednoduché slová alebo používajú nezvyčajné slová, takže je niekedy ťažké ich reč pochopiť. Napríklad nie sú schopní nájsť zubnú kefku a namiesto toho vás požiadajú o „tú vec, ktorá sa dáva do mojich úst.“

4. Zmätok s určením času a miesta

Ľudia, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou sa môžu veľmi ľahko stratiť vo svojom okolí. Nespomínajú si, kde sú a ani ako sa tam dostali. Často zabúdajú, aký je deň v týždni alebo na aké miesto sa vlastne vybrali.

5. Znížená schopnosť rozhodovania

Ľudia s Alzheimerovou chorobou si môžu na seba obliecť niekoľko vrstiev oblečenia aj, keď je vonku teplý deň. Rovnako tak si môžu obliecť krátke letné veci v zimnom období. Môžu ukazovať zlý úsudok napríklad pri nakupovaní predražených vecí.

Neexistuje žiadny jednoznačný bod, ktorý by označoval rozdiel medzi normálnymi zmenami pamäte a výstražnými znameniami. V tomto prípade je vždy najlepším rozhodnutím poradiť sa s lekárom, ak má človek pocit, že niečo nie je v poriadku.