Práce v Rakúsku


Zamestnať sa dnes v Rakúsku už nie aj až také zložité, ako to bolo v predchádzajúcich rokoch. Rakúsky pracovný trh je už dnes otvorený bez obmedzenia, čo umožňuje Slovákom si nájsť prácu na rôznych pozíciách a profesiách. Samozrejmosťou, s ktorou je potrebné počítať je znalosť nemeckého jazyka. Pri niektorých profesiách sa vyžaduje výborná znalosť jazyka, pri niektorých pracovných miestach stačí „vedieť sa dohovoriť“.

Rakúske úrady evidujú každoročne výrazný nárast našincov pracujúcich v Rakúsku. Úplné uvoľnenie pracovného trhu v Rakúsku sa uskutočnilo v máji 2011. Predtým bolo potrebné mať pracovné povolenie, čo bolo veľmi obmedzujúce, akurát to podporovalo čiernu prácu. V Rakúsku sa drží nezamestnanosť podľa Eurostatu na úrovni 5-6%. Po otvorení pracovného trhu v Rakúsku sa hlavne začal rozvíjať stavebný priemysel, Slováci, ktorí ovládajú rôzne stavebné profesie našli v Rakúsku uplatnenie.

Veľký boom nastal v oblasti zdravotníctva a opatrovateľských služieb. Na slovenskom trhu pôsobí veľké množstvo spoločností, ktoré ponúkajú výkon opatrovateľských služieb v Rakúsku – ako pomocná sila v domácnosti, ošetrovateľka a opatrovateľka. Je ale dobré, pokiaľ si záujemca o takúto prácu zistí čo najviac informácií o danej spoločnosti, prípadne získa aj nejaké referencie, pretože sa môže stať, že „narazí“ na podvodníka. Dôležitým kritériom pre výber vhodnej agentúry je celkový servis pre záujemcov, poskytovanie právneho poradenstva, pomoci pri riešení problémových a konfliktných situácií a pod.

Jednou zo spoločností, ktorá má veľmi dobré renomé medzi záujemcami o výkon opatrovateľských služieb v Rakúsku ako aj rakúskymi klientmi, ktorí potrebujú opatrovanie, je spoločnosť GutBetreut24 s.r.o.. Táto spoločnosť s tímom slovenských a rakúskych odborníkov z oblasti zdravotníctva a hospodárstva pokrýva komplexne oblasť opatrovateľských služieb v Rakúsku. Poskytuje poradenstvo a  pomoc pri vybavovaní úradných záležitostí súvisiacich s opatrovaním v Rakúsku ako aj pri riešení vzniknutých problémov. Samozrejmosťou je zosúladenie schopností záujemcu o výkon opatrovateľských služieb s požiadavkami rakúskych klientov.