Päť tipov ako sa vyhnúť úpalu v staršom veku


 Teplé letné dni mnohým z nás prídu po dlhotrvajúcej zime veľmi vhod. Neplatí to však pre všetkých ľudí. Pre starších ľudí totiž môžu letné horúčavy predstavovať nebezpečenstvo ohrozenia. U seniorov je úpal a vyčerpanie z tepla skutočným problémom. Podľa nedávnej štúdie University of Chicago Medical Center tvorilo 40 % úmrtí, ktoré súviseli s horúčavami v USA, osoby nad 65 rokov.

Existuje niekoľko dôvodov prečo sú seniori na vysoké teploty viac citlivejší a zraniteľnejší.

a) schopnosť starších ľudí všímať si zmeny v ich telesnej teplote vekom klesá,

b) mnoho starších ľudí má zdravotné problémy, ktoré im spôsobujú problém prispôsobiť sa teplu,

c) niektoré lieky, ktoré seniori berú môžu prispievať k dehydratácii.

Našťastie existujú niektoré jednoduché opatrenia, ktoré pomôžu starších ľudí udržať v bezpečí aj počas letných horúčav.

Tu je našich 5 tipov, ako sa môžu seniori vyhnúť úpalu a vyčerpaniu z teplého počasia:

1. Pite veľké množstvo tekutín

Dehydratácia je koreňom mnohých zdravotných problémov, ktoré súvisia s teplom. Preto je potrebné piť veľa vody a to aj, keď necítite smäd. Pamätajte však na to, že alkohol a kofeín môže v skutočnosti prispievať k dehydratácii. Preto je vhodné sa im úplne vyhnúť alebo pri ich konzumácii zvýšiť dávky vody.

2. Noste vhodné oblečenie

Jedno staré švédske príslovie hovorí: „Neexistuje nič také, ako zlé počasie. Existuje iba zlé oblečenie.“ Keď je veľmi teplo, noste svetlo farebné, ľahké a priliehavé oblečenie. Nezabudnite rovnako tak na pokrývku hlavy – letný klobúk alebo šiltovku.

3. Nevychádzajte z domu počas obeda

Počas obdobia extrémneho tepla je obdobie dňa okolo 12 hodiny najhorším časom, kedy hrozí úpal alebo vyčerpanie z tepla. Vyberte si pre prechádzky alebo pre práce na záhrade čas ráno do 10 hodiny alebo poobede po 6 hodine, keď je denná teplota nižšia.

4. Spomaľte

Vyhnite sa cvičeniu alebo namáhavým prácam, keď je vonku veľmi horúco. Nemáte sa kam ponáhľať. Ide predsa o Vaše zdravie.

5. Pozrite sa na teplomer

Keď obsahuje vzduch veľa vlhkosti, schopnosť tela ochladiť sa potením je narušená. Informácie o vlhkosti, teplote a rýchlosti vetra tak môžu oznámiť, aké počasie nás v daný deň čaká. Podľa toho si môžete naplánovať svoje činnosti. Predpoveď počasia už dnes môžete nájsť kdekoľvek. V novinách, v rádiu, v televízii či na internete.

Ak by len predsa u Vás alebo u Vašich blízkych seniorov došlo k varovným príznakom súvisiacich s horúčavou, ako sú závraty, nevoľnosť, bolesť hlavy, búšenie srdca, bolesti na hrudníku, mdloby a dýchacie problémy, jedná sa o varovné signály po ktorých je dôležité okamžite vyhľadať odbornú pomoc.