Päť tipov ako žiť zmysluplný život po odchode do dôchodku


 Podľa vedeckej štúdie z roku 2014, ktorú vykonali výskumníci z Carleton University v Ottawe a University of Rochester v New Yorku na 7000 dospelých Američanoch, sa ukázalo, že ľudia, ktorí si vo svojom živote určili svoj smer alebo svoje poslanie dokázali žiť dlhší život ako tí, ktorí vôbec nevedeli kam má ich život smerovať. S týmto problémom sa stretávajú najmä starší ľudia po odchode do dôchodku. Deti už opustili rodný dom a mnohým z nich tak pripadá, že ich život už nemá veľký zmysel. Život však odchodom do dôchodku nekončí. Naopak je to čas, kedy si konečne môžete užiť to čo ste celý život odkladali. Či už kvôli deťom či práci.

Tento článok je práve o inšpirácii, ako môžu starší ľudia dať svojmu životu zmysel a smer aj potom, ako odišli do dôchodku.

1. Začnite cvičiť

Pravidelným pohybom sa nielenže dostanete do lepšej fyzickej kondície, ale rovnako tak sa stretnete a skamarátite s novými ľuďmi, ktorí sa spolu s Vami zúčastňujú týchto aktivít.  Termíny pravidelného cvičenia so svojimi kamarátmi Vám naplnia diár a dajú Vám dôvod na čo sa môžete tešiť. Podľa nórskych vedcov je cvičenie na akejkoľvek úrovni spojené so zlepšením fyzického i duševného zdravia a to najmä u starších ľudí.

2. Pokračujte vo svojich koníčkoch

Čo Vás najviac bavilo kým ste odišli na dôchodok? Bola to záhradka, tanec, háčkovanie alebo cyklistika? Tak v tom pokračujte. Neexistuje žiadny dôvod prestať. Možno budete musieť svoje koníčky trošku upraviť alebo zmeniť, aby ste ich dokázali vykonávať vzhľadom na Vaše fyzické schopnosti, ale môžete a mali by ste aj naďalej robiť to čo Vás najviac baví.

3. Skúste niečo nové

Odchod do dôchodku neznamená, že odchádzate zo života. Naopak. Tento čas je príležitosť vyskúšať niečo nové. Naučiť sa nový jazyk alebo cestovať niekam, kde ste ešte nikdy neboli. Naplánujte si, ako budete tráviť svoj čas.

4. Vráťte sa späť do školy

Mnoho vysokých škôl už v súčasnosti ponúka možnosť štúdií univerzity tretieho veku. Môžete si rovnako tak vybrať rôzne kurzy napríklad ako sa naučiť variť alebo, ako lepšie ovládať počítač.

5. Staňte sa dobrovoľníkom

Miestne potraviny, knižnica, nemocnica alebo škola by pravdepodobne veľmi radi uvítali Vašu pomoc. Vďaka dobrovoľníctvu sa dostanete do kontaktu s ľuďmi rôznych generácií a budete rovnako tak musieť niečo robiť pravidelne. To vo Vás vyvolá a udrží pocit dôležitosti a potreby Vás samých pre iných ľudí.

V prípade, že sa Vám nebude dariť tak, ako ste si sami predstavovali, nezúfajte. Možno to bude chvíľku trvať, kým si nájdete aktivity, ktoré Vám budú vyhovovať. Nezabúdajte však, že ste počas Vášho života nazbierali mnoho vedomostí a skúsenosti, ktorými môžete pomôcť veľkému počtu ľudí. Možno si ani nedokážete predstaviť, koľkým ľuďom môžete byť ešte stále prospešní.