Štyri tipy pre lepší spánok seniorov


 Problémy s nespavosťou či nekvalitou spánku trápi vysoké percento ľudí. Tento problém sa však taktiež týka aj ľudí staršieho veku. A hoci seniori nepotrebujú rovnako dlhý spánok ako mladší ľudia (klasických 7-8 hodín) aj napriek je pre väčšinu z nich problematické udržať zdravý a pokojný spánok po celé obdobie noci.

Preto v tomto článku prinášame nasledovné 4 tipy k tomu, ako môžu seniori dosiahnuť pokojný a zdravý spánok po celú noc:

1. Liečte všetky zdravotné ťažkosti

V prípade, že starší človek zažíva depresie, problémy s bolestivou artritídou alebo bolesti močového mechúra, ktoré ho často v noci nútia vstať a ísť na toaletu, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, aby starší človek dokázal tieto ťažkosti dostať pod kontrolu.

2. Neležte po celú dobu v posteli

Mnoho ľudí a nielen seniorov má určitý zvyk. A to, keď príde ich tradičný čas na spánok, ľahnú si do postele a čakajú, kým nezaspia. Nemôžu zaspať a tak sa prehadzujú sa zo strany na stranu. Naša rada znie. Ak ani po 20 minútach nedokážete zaspať, postavte sa z postele a začnite sa venovať nejakej pokojovej a pohodovej činnosti. Začnite si čítať knihu, pustite si hudbu alebo si dajte horúcu sprchu či napustite vaňu plnú teplej vody.

3. Urobte zmeny v životnom štýle

Môže sa jednať o niekoľko malých zmien alebo jednu veľkú. Napríklad zníženie dávky kofeínu, ktorý cez deň prijímate. Nejedenie veľkých porcií jedla predtým, ako sa chystáte do postele. Rovnako tak je dôležitá časť dňa, kedy sa človek venuje cvičeniu. Lepšie ako poobede alebo vo večerných hodinách je ranné cvičenie. Rozhodne by ste nemali cvičiť krátko pred spaním.

4. Vytvorte si spánkovú rutinu

Nastavenie si pravidelného času, kedy budete chodiť každý večer spať a kedy budete každé ráno vstávať je pre ľudské telo veľmi pozitívnym krokom. Telo tak bude schopné a pripravené na určité obdobie, kedy je čas pre kvalitný a zdravý spánok. Rovnako tak prospieva aj krátke popoludňajšie zdriemnutie. Poobedný 20 minútový „šlofík“ praktizovali aj veľmi známe osobnosti našej histórie. Churchill, Einstein či Edison nedali dopustiť na každodenný krátky spánok. A nikto ich nemôže obviňovať z toho, že poobede spali pretože sa im nechcelo pracovať. Že to bolo úplne naopak dokazujú ich výsledky.

Mnoho ľudí v staršom veku je zmierených s tým, že starnutie a vyšší vek automaticky znamená častejšiu únavu a nekvalitný spánok. Nemusíte to však nutne znamenať pravdu. Práve preto sme pripravili tento článok. Stačí už iba naše tipy pre zdravý a pokojný spánok vyskúšať v praxi. A v prípade, že si stále nedokážete nájsť spôsob, ako Váš spánok zlepšiť, poraďte sa o tomto probléme so svojim lekárom.