Štyri jednoduché kroky k zdravému stravovaniu seniorov


 Pre ľudí v staršom veku už varenie nemusí znamenať rovnaké potešenie, ako ešte pred pár rokmi. Predsa len, dlhodobejšia námaha pri varení predstavuje pre staršie telo rýchlejšie vyčerpanie a tým pádom aj rýchlejší stav únavy. Našťastie v dnešnej dobe už existuje veľa zdravých alternatív, ktoré nie sú závislé na trávení mnoho hodín v kuchyni prípravou jedál. Dnešný svet už našťastie ponúka aj starším ľuďom zjednodušené možnosti, ako si zjednodušiť život.

Nie každý človek má v obľube každodenné varenie. Navyše u starších ľudí je každodenné varenie postupom času čím ďalej, tým viac náročnejšie.

Lenže každý človek sa potrebuje pravidelne každý deň stravovať a starší ľudia nie sú výnimkou. V prípade, že sa starší človek úplne vyhne vareniu a nenájde si alternatívne spôsoby pre zabezpečenie každodenného jedla, jeho telo sa tak nemusí prijať dostatok živín, ktoré potrebuje pre jeho optimálne fungovanie. Preto je v takýchto prípadoch potrebné hľadať iné spôsoby ako si v staršom veku zabezpečiť pravidelný prísun zdraviu prospešných jedál každý deň.

Zdravé stravovanie jednoducho

Mnoho ľudí ešte stále verí mýtu, že zdravé stravovanie je spojené s dlhými hodinami strávenými v kuchyni a problematickou dostupnosťou potravín.

V dnešnom článku tak prinášame pár tipov, ako je možné sa zdravo stravovať aj u ľudí v staršom veku.

1.         Zabezpečte si pomoc v kuchyni

V prípade, že starší človek nemá varenie v obľube alebo sa mu jednoducho z iných dôvodov nemôže venovať, je čas na zváženie pomoci od rodiny, priateľov alebo opatrovateľov, ktorí staršiemu človeku pomôžu s nákupom potravín a rovnako tak aj s ich samotnou prípravou.

2.         Kupujte hotové jedlá

V súčasnej dobe už takmer každý supermarket či väčší obchod ponúka možnosť kúpy hotového jedla. Starší človek si môže zakúpiť napríklad rôzne zeleninové šaláty, ktoré sú už pripravené ku konzumácii a obsahujú i ďalšie druhy potravín, ako sú mäso, ryby alebo  syry.

3.         Využite dopravu jedla až domov

Ak má starší človek problém s pohybom a nedokáže si sám navariť či ísť nakúpiť do obchodu môže využiť služby doručenia jedál z miestnych reštaurácií. Veľmi jednoduchým a rýchlym spôsobom tak môže získať chutné a zdravé jedlo k obedu alebo k večeri. Stačí zdvihnúť telefón a objednať si jedlo na, ktoré má práve chuť.

4.         Partnerstvo so susedmi

Ak má starší človek okolo seba susedov približne v rovnakom veku, ktorí nemajú radi varenie a veci s ním spojené, môžu si spoločne s nimi určité dni v týždni pri nákupe a príprave jedál navzájom pomáhať. Výhoda takejto spolupráca spočíva taktiež v možnosti vytvorenia sociálneho kontaktu s inými ľuďmi.

Či už si  starší človek kupuje pripravené alebo mrazené jedlo, využíva služby, ktoré poskytujú miestne reštaurácie, rozdeľuje si povinnosti ohľadom varenia medzi svojich priateľov alebo rodinu, či všetky tieto možnosti kombinuje, je vždy dôležité myslieť na to, že zdravé stravovanie je jedným z najdôležitejších krokov, ako sa cítiť dobre a zdravo aj v staršom veku.