Vplyv cholesterolu na naše zdravie


 Vysoká hladina cholesterolu nie je niečo čo dokážeme vyležať po pár dňoch ako prechladnutie alebo chrípku. Rovnako tak cholesterol  v potravinách (vajcia, pečeň alebo krevety) neovplyvňuje hladinu krvného cholesterolu natoľko ako druh konzumovaného tuku. Skôr sa jedná o stav, ktorý vyplýva zo vzťahu medzi tým, aké sú naše stravovacie návyky, aký je náš životný štýl a ako naše telo dokáže na tieto naše činnosti reagovať.

Ako cholesterol funguje a čo znamenajú jeho hodnoty?

Iba 25 % cholesterolu v krvi môžeme označiť ako cholesterol zo stravy. Ďalších 75 % cholesterolu je produkovaných v pečeni a je spojený s nosnými proteínmi známymi ako lipoproteíny, ktoré prúdia v krvnom obehu nášho tela spolu s cholesterolom zo stravy. Keď je však obsah cholesterolu príliš veľký má tendenciu hromadiť sa v tepnách a spomaľovať alebo blokovať tak prietok krvi. Tento problém sa vyskytuje najmä vo vencovitých tepnách, ktoré tak nedokážu dostať dostatok krvi do nášho srdca. Preto vysoké množstvo cholesterolu predstavuje dlhodobé riziko pre ochorenie srdca a hrozbu infarktu.

Je všetok cholesterol škodlivý?

Cholesterol rozdeľujeme na dva druhy.  LDL cholesterol a HDL cholesterol.

LDL cholesterol je veľmi často označovaný ako ten škodlivý. Tento LDL cholesterol sa prirodzene vytvára v ľudskom tele, keď je ho však príliš veľa lepí sa na steny tepien a zužuje ich (tento proces sa nazýva ateroskleróza). Tento proces následne vedie k tomu, že po vytvorení zrazeniny a zablokovaní zúženej tepny (trombózy) môže dôjsť k srdcovému infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Hladinu LDL cholesterolu ovplyvňujú naše stravovacie návyky a životný štýl.

HDL cholesterol je označovaný ako dobrý cholesterol, jeho úlohou je odpratávať tuk z ľudského tela a vracať  ho do pečene. Vysoká hladina HDL cholesterolu znamená, že tuk v tepnách ukladá s menšou pravdepodobnosťou. Hladinu HDL cholesterolu pozitívne ovplyvňuje telesná aktivita a zdravé stravovanie.

Čo znamená veta, „Máte vysoký cholesterol?“

To, že má človek vysoký cholesterol vo všeobecnosti znamená, že musí znížiť hladinu svojho LDL (škodlivého) cholesterolu a zvýšiť hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Hodnoty cholesterolu pre dospelých ľudí, ktoré sú považované za zdraviu prospešné: Celková hladina cholesterolu v krvi – nižšia ako 200 mg/dl

Hladina LDL cholesterolu v krvi – nižšia ako 100 mg/dl.

Hladina HDL cholesterolu v krvi – vyššia ako 40 mg/dl pre muža a vyššia ako 50 mg/dl pre ženy. To ako sa stravujete, ako často sa venujete pohybovej aktivite a aký je Váš celkový životný štýl  má vplyv na Vaše zdravie a rovnako tak aj na hodnoty Vášho cholesterolu. V prípade, že nie ste s jeho hodnotami spokojní je najvyšší čas niečo zmeniť.