Ako zmeniť životný štýl a vyliečiť tak krvný tlak?


 Aj keď si väčšina ľudí vyberá pri liečení vysokého krvného tlaku možnosť chemickú (konzumácia liekov) existuje aj možnosť číslo dva. Tá síce nie je tak pohodlná a vyžaduje určité zmeny v životnom štýle pacienta, ale je účinná a bez negatívnych vedľajších účinkov. Pripravili sme preto pre Vás pár bodov ako zmenou životného štýlu dokážete znížiť vysoký krvný tlak.

1. Zmena životosprávy (zníženie hmotnosti a zdravá výživa) Znížením hmotnosti môže človek dosiahnuť citeľné zníženie krvného tlaku a niekedy dokonca jeho úplné vyliečenie. V priaznivých prípadoch sa môže úplne vyhnúť užívaniu ďalších liekov. 2. Zdravá výživa

Konzumácia ľahších pokrmov. Obmedziť príjem soli a živočíšnych tukov. U pacientov s vysokým krvným tlakom sa pri miernej konzumácii nápojov s kofeínom ako káva, čaj alebo kola nevyskytujú žiadne problémy. Preto neexistuje dôvod k tomu, aby sa pacient týmto nápojom vyhýbal.

3. Menej alkoholu

Alkohol vo väčšej miere vedie k vysokému krvnému tlaku. Denná dávka alkoholu približne 30 gramov (asi ½ litra piva alebo ¼ litra vína) nemá negatívny vplyv na hodnoty krvného tlaku.

4. Menej fajčenia

Pre ľudí s vysokým krvným tlakom platí absolútny zákaz fajčenia. Nepriaznivé následky vysokého krvného tlaku a fajčenia sa znásobujú.

5. Primeraná telesná aktivita

Nedostatok pohybu zvyšuje riziko chorôb srdca. Pri vysokom krvnom tlaku nie je žiadny dôvod pohyb zásadne obmedzovať. Vhodné je naopak pohybovať sa v potrebnej miere každý deň. Než sa však rozhodnete pre pravidelné športovanie poraďte so svojim lekárom, ktorý preverí Váš stupeň odolnosti proti telesnému zaťaženiu.

Rovnako myslite na to, že pre pacientov s vysokým krvným tlakom sú vhodné iba tieto pohybové aktivity:
  • vytrvalostný beh,
  • rýchla chôdza,
  • plávanie,
  • bicykel,
  • turistika,
  • beh na lyžiach.

Týmito druhmi športov dochádza k posilneniu Vášho tela a trénovaniu krvného obehu. Človek s vysokým krvným tlakom by sa mal vyhýbať športom pri, ktorých dochádza ku krátkodobým, veľmi vysokým hodnotám krvného tlaku. Medzi takéto zakázané športy patria napr.: vzpieranie, posilňovanie, zhyby a ďalšie silové druhy športov. K silovým druhom činností patrí taktiež akékoľvek dvíhanie ťažkých predmetov.

Zmena životného štýlu si vyžaduje veľa trpezlivosti a vnútorného odhodlania. Postupnými krokmi je to však možné dokázať. Na konci ako výsledok nie je iba lepší zdravotný stav, ktorý Vám dovoľuje žiť kvalitnejší život, ale taktiež dobrý pocit a hrdosť na seba samého.