Osteoporóza a osteoartóza


 K vzniku osteoporózy dochádza najčastejšie už po 35. roku života. A ako samotná osteoporóza vzniká? V tele človeka dochádza k znižovaniu kostnej hmoty a narušeniu kostnej štruktúry. S týmito zmenami je potrebné počítať u všetkých osôb starších ako 65 – 70 rokov. Kosti sú krehkejšie a pri pádoch alebo nadmernej námahe dochádza častejšie k ich zlomeniu.

Medzi najčastejšie zlomeniny patria:

  • zlomenina krčku stehennej kosti
  • zlomenina zápästia
  • zlomenina členka

Taktiež môže dôjsť k deformovaniu chrbtice a k relatívne nebolestivým zlomeninám stavcov. Intenzita bolesti nie je veľká a vo väčšine prípadov k nej dochádza pri zmene polohy z pokoja do pohybu. Táto bolesť sa však veľmi rýchlo stane bolesťou trvalou.

Čo naozaj spôsobuje osteoporózu sa ešte vedcom nepodarilo zistiť. Vieme však čo prispieva k jej vzniku. Ide hlavne o nedostatok vápniku v tele, genetické vplyvy, fajčenie, konzumácia alkoholu, vysokých príjem kofeínu a niektoré lieky.

Významnú rolu taktiež hrá nedostatok pohybu. Osteoartróza

Artróza je výsledok degeneratívnych zmien v ľudskom tele. S pribúdajúcim vekom človeka sa vyživovanie kĺbovej chrupavky zhoršuje pretože sliznice kĺbu už nepracujú tak efektívne. Kĺbová tekutina, ktorá je produkovaná synoviálným tkanivom vykazuje negatívne znaky a to ako kvalitatívne tak aj kvantitatívne.

Jednou z najčastejších príčin artróz je neúmerné a dlhodobé preťažovanie kĺbov. Najčastejšie sú v tomto zmysle postihnuté dolné končatiny. Je preto dôležité zvažovať formu, dĺžku a intenzitu pohybového zaťaženia u starších ľudí.

Ďalšími príčinami atrózy sú prechodené úrazy, kĺbové zápaly, choroby, chyby pohybového aparátu spôsobené preťažením a opotrebovaním najmä ťažkou telesnou prácou, športovou činnosťou a obezitou.

Známe sú 3 štádia artrózy podľa stupňa poškodenia 1. Štádium: zúženie chrupavky, bolesť pri zaťažení, stuhnutie svalov 2. Štádium: zdrsnenie chrupavky, bolesť pri pohybe, fixované stuhnutie svalu 3. Štádium: úplné opotrebenie chrupavky (obrúsenie o kosť), bolesť aj v pokojovom stave, zvyšujúce sa zatuhnutie kĺbu Vývoja artrózy býva pomalý a najviac bolestivý je pri zmenách počasia.

Pohyb starších ľudí by preto mal mať skôr lokomočný charakter (chôdza a poklus) bez výrazného zrýchľovania, zmien smeru, výskokov. Mal by prebiehať na mäkkom podklade s obuvou, ktorá tlmí dopady a otrasy, ktoré by mohli mať vplyv na pohybový a kĺbový aparát.