Nenádorové ochorenia prostaty


Prostata je mužská žľaza, ktorá sa nachádza v okolí močovej rúry pod močovým mechúrom v oblasti malej panvy. Funkcia prostaty spočíva v produkcii významných zložiek ejakulátu. K nenádorovým ochoreniam prostaty patrí zápal- prostatitída a benígna hyperplázia prostaty.

1. Prostatitída

Medzi príčiny vzniku patrí akútna bakteriálna infekcia, chronická infekcia, ktorá sa prejavuje ako prechodne sa objavujúca infekcia močových ciest. Tzn. časté močenie menších množstiev moču, pocity bolesti, pálenia a rezania pri močení, prípadne teplota a triaška. Ďalšou príčinou je nebakteriálny zápal.

2. Benígna hyperplázia prostaty

Hyperplázia znamená nezhubné zväčšenie prostaty. Začína už okolo veku 30 rokov a odhaduje sa, že vo veku 80 rokov až 50 % mužov trpí benígnym zväčšením prostaty.

Príčina

Za príčinu sa pokladá pôsobenie testosterónu na prostatu, ktorý podporuje jej zväčšovanie.

Príznaky
  • slabý prúd moču
  • časté močenie v noci
  • predĺženie vyprázdnenia močového mechúra
  • nepravidelné nutkanie na močenie
  • bolestivé močenie
  • oneskorený začiatok močenia
Diagnostika

Úvodným vyšetrením pacienta je vždy rektálne vyšetrenie, teda vyšetrenie cez konečník. Takto vie lekár na dotyk diagnostikovať zväčšenie a následne odporučiť ďalšie vyšetrenia. Z krvi je možné zistiť hladinu prostatického špecifického antigénu PSA. Pomocnou metódou je aj transrektálna ultrasonografia.

Dôležitý v skorej diagnostike je aj skríning, ktorý sa vykonáva ako rektálne vyšetrenie u mužov nad 40 rokov raz ročne.

Manažment pacienta

Pri úprave životného štýlu je významné znížiť príjem tekutín pred spaním, alkoholu a kofeínu. Pomôcť môže aj správny postoj pri močení, resp. lepší odchod moču umožňuje pozícia v sede. Možno podať dva typy medikácie- alfa-blokátory alebo inhibítory 5alfa reduktázy, ktoré bránia zvýšenej tvorbe testosterónu. Úľavu môže priniesť aj prechodná katetrizácia močového mechúra (cievkovanie) alebo chirurgické zmenšenie prostaty. Chirugicky ide o tzv. transuretrálnu resekciu prostaty. Existujú aj mnohé miniinvazívne metódy pre ušetrenie časti prostaty kvôli uchovaniu funkcie prostaty významnej z hľadiska zložiek ejakulátu.

Dôležité je ale vedieť aj to, že liečiť je potrebné len zväčšenie prostaty, ktoré spôsobuje pacientovi ťažkosti a tiež treba dbať na preventívne vyšetrenia.