Osteoporóza – tiché ochorenie


Osteoporóza je potenciálne ochromujúce ochorenie, ktoré je charakterizované nízkou hustotou kostí a tým pádom aj zhoršením kvality kostného tkaniva. V zdravej kosti sa nachádzajú malé otvory, ktoré vyzerajú ako včelí úľ. Osteoporóza zvyšuje veľkosť týchto otvorov natoľko, že kosti strácajú svoju pevnosť a hustotu. Takýto stav vedie k zvýšenej krehkosti kostí a k zvýšenému riziku vzniku zlomenín, najmä v oblasti chrbtice, bedrovej časti, či zápästia. Zlomeniny kostí, najmä v oblasti chrbtice alebo bedrovej časti sú najzávažnejšou komplikáciou pri osteoporóze. Zlomeniny v bedrovej časti môžu mať za následok aj postihnutie a dokonca v niektorých prípadoch aj pooperačné komplikácie, predovšetkým u starších ľudí. Osteoporóza sa však nevyvíja v priebehu jednej noci. Je to dlhodobejší proces rovnomerného strácania kostnej hmoty počas niekoľkých rokov. Preto včasná detekcia úbytku kostnej hmoty je dôležitým krokom v prevencii osteoporotických zlomenín. Testovanie úbytku kostnej hmoty a hodnotenie rizika sú kľúčovými krokmi k diagnostike osteoporózy. Prevalencia osteoporózy – zlomeniny vzniknuté v dôsledku tohto ochorenia sa vyskytujú častejšie ako infarkt, mŕtvica, či rakovina prsníka v ich kombinácii.

 Príznaky

V skorších štádiách úbytku kostnej hmoty sa zvyčajne žiadne príznaky neobjavujú. Ale ako náhle sú kosti oslabené natoľko, že je už rozvinutá osteoporóza, môže ísť o príznaky, ktoré zahŕňajú:

  • bolesti chrbta, ktoré sú spôsobené zlomeninou stavca
  • strata výšky v priebehu rozvíjajúceho sa ochorenia, zhrbený postoj
  • častejšie zlomeniny kostí, ku ktorým dochádza oveľa ľahšie než sa očakáva

 Rizikové faktory

 Rad faktorov môže zvyšovať pravdepodobnosť, že sa u nás bude rozvíjať osteoporóza, či už ide o pohlavie, vek, zdravotný stav, liečbu, či životný štýl, aký vedieme.

Niektoré rizikové faktory osteoporózy sú mimo našu kontrolu a môžeme ich zatriediť do niekoľkých skupín:

 1.    Riziká, ktoré nedokážeme zmeniť:

  • pohlavie –  ženy majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť vzniku osteoporózy ako muži
  • vek – s pribúdajúcim vekom sa riziko vzniku tohto ochorenia zvyšuje
  • rodinná anamnéza – väčšie riziko vzniku ochorenia sa predpokladá v prípade, že máme súrodencov alebo rodičov s osteoporózou

 2.    Prítomnosť hormónov:

Osteoporóza sa vyskytuje častejšie u ľudí, ktorí majú nedostatok, či naopak prebytok určitých hormónov v  organizme. Jedná sa napríklad o:

  • pohlavné hormóny – zníženie koncentrácie estrogénu v menopauze je jedným z najsilnejších rizikových faktorov vzniku osteoporózy; u mužov sa stárnutím znižuje koncentrácia testosterónu. Znížené koncentrácie pohlavných hormónov majú tendenciu oslabiť kosti v organizme.
  • hormóny štítnej žľazy –  nadbytočná koncentrácia hormónov štítnej žľazy môže viesť k úbytku kostnej hmoty. Táto situácia môže nastať v prípade hyperaktívnej štítnej žľazy.

 3.    Nutričné faktory:

Výskyt osteoporózy je pravdepodobnejší u ľudí, ktorí majú:

  • nízky príjem vápnika – celoživotný nedostatok vápnika zohráva dôležitú úlohu v rozvoji osteoporózy, keďže jeho nízky príjem prispieva k zníženej kostnej hustote, strate kostnej hmoty a zvýšenému riziku zlomenín.
  • poruchy príjmu potravy – napríklad vplyvom duševnej choroby spočívajúcej v odmietaní potravy
  • gastrointestinálna chirurgia – chirurgické zmenšenie veľkosti žalúdka alebo odstránenie časti čreva obmedzuje množstvo plochy, ktorá je k dispozícii absorbovať živiny, vrátane vápnika.

 4.    Užívanie steroidov a liekov:

Dlhodobé užívanie kortikosteroidov a liekov môže zasahovať do procesu výstavby kostí.

 5.    Životný štýl:

Niektoré zlé návyky môžu zvýšiť riziko vzniku osteoporózy. Napríklad sedavý spôsob života, nadmerná konzumácia alkoholu, či fajčenie.

 V prevencii osteoporózy zohrávajú dôležitú úlohu tri faktory, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie zdravých kostí. Ide predovšetkým o dostatočné množstvo vápnika, vitamínu D a taktiež pravidelná fyzická aktivita. Cvičenie môže napomáhať budovať silné kosti a spomaliť úbytok kostnej hmoty.