Diabetes mellitus (cukrovka)


Chronické a celoživotné ochorenie diabetes mellitus, inak známe aj ako cukrovka, zahŕňa skupinu metabolických porúch, pri ktorých sa u ľudí vyskytuje vysoký obsah cukru v krvi. Cukrovka je klasifikovaná ako porucha metabolizmu, to znamená, porucha mechanizmu akým dokáže naše telo využiť natrávenú potravu vo forme energie. Glukóza je hlavným zdrojom „paliva‟ pre náš organizmus. Prostredníctvom glukózy sa stráviteľné jedlo dostáva do nášho krvného obehu, avšak je pri tom nevyhnutná aj prítomnosť inzulínu, hormónu produkovaného v pankrease.  Zvýšený obsah cukru v krvi môže byť spôsobený nedostatočnou produkciou inzulínu, nesprávnou reakciou organizmu na inzulín alebo ich kombináciou. Chronická hyperglykémia diabetu je spojená s dlhodobým poškodením, dysfunkciou a zlyhaním rôznych orgánov, najmä očí, obličiek, srdca, nervov a ciev.

Existujú tri typy diabetu:

1.    Diabetes mellitus 1.typu – organizmus neprodukuje inzulín; Pacienti s týmto typom cukrovky si musia dávať po zvyšok svojho života inzulínové injekcie a dodržiavajú diétu. Tento typ cukrovky môže byť spôsobený genetickou predispozíciou, čo by mohlo byť dôsledkom narušených buniek v pankrease, ktoré za normálnych okolností produkujú inzulín. Nevyskytuje sa tak bežne ako diabetes mellitus 2.typu.

2.    Diabetes mellitus 2.typu – organizmus neprodukuje dostatočné množstvo inzulínu pre správnu funkciu alebo telo nereaguje na inzulín (inzulínová rezistencia). Približne 90 % všetkých prípadov cukrovky na celom svete sú tohto typu. Niektorí ľudia môžu byť schopní „ovládať‟ svoje príznaky zdravou výživou, dostatočným pohybom a sledovaním obsahom glukózy v krvi. Avšak diabetes mellitus 2.typu je obvykle progresívne ochorenie, postupne sa zhoršuje. Ľudia s nadváhou a obézni ľudia majú oveľa vyššie riziko vzniku cukrovky v porovnaní s tými, ktorí majú zdravú telesnú hmotnosť.

3.    Gestačný diabetes – tento typ postihuje ženy počas tehotenstva.

Včasná diagnóza a následne liečba cukrovky môže znížiť riziko vzniku prípadných komplikácií, ktoré môžu byť vyvolané týmto ochorením. Nasledovné príznaky diabetu sú typické, avšak niektorí ľudia s diabetom 2.typu môžu mať mierne príznaky, niekedy sú aj bez povšimnutia.

Bežné príznaky:

  • pocit veľkého smädu
  • pocit veľkého hladu, aj pri pravidelnom prísune potravy
  • časté močenie
  • rozmazané videnie
  • extrémna únava
  • podráždenosť, ktorá môže byť dôsledkom nedostatku energie
  • chudnutie – častejšie u ľudí s diabetom 1.typu
  • priberanie na váhe
  • brnenie, bolesť alebo necitlivosť v končatinách
  • hojenie rezných rán a modrín môže trvať dlhšie
  • svrbenie kože
  • opuchnuté ďasná

Liečba cukrovky závisí predovšetkým od jej typu a taktiež od závažnosti ochorenia. Každá liečba sa potom stanoví individuálne, pričom sa berie do úvahy už spomínaný typ diabetu a taktiež špecifické potreby každého pacienta. Zmena stravovacích návykov a zvýšenie fyzickej aktivity sú zvyčajne prvými krokmi k znižovaniu množstva cukru v krvi. Niekedy je u ľudí s diabetom 2.typu množstvo cukru v krvi stále vysoké, napriek tomu, že jedia zdravo a cvičia. V takom prípade sa predpisujú lieky, ktoré zvyšujú efektivitu prirodzeného inzulínu, znižujú tvorbu cukru v krvi, zvyšujú tvorbu inzulínu a bránia vstrebávaniu cukru v krvi. Niekedy sa lieky používajú v kombinácii s inzulínom.