Čo je Parkinsonova choroba?


Parkinsonova choroba je progresívne neurodegeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy. Toto ochorenie priamo súvisí so stratou špecifických nervových buniek produkujúcich dopamín, chemickú látku, ktorá funguje aj ako neurohormón a taktiež zohráva dôležitý úlohu v motorických funkciách mozgu. Jeho nedostatok ovplyvňuje schopnosť ovládať pohyb každého z nás. História Parkinsonovej choroby sa datuje už od staroveku, avšak po prvýkrát ju popísal v roku 1817 britský lekár James Parkinson. Ochorenie sa vyvíja postupne, začína sa jemným chvením v jednej ruke. Zatiaľ čo, toto sotva znateľné trasenie môže byť najznámejším znakom Parkinsonovej choroby, poruchy taktiež často spôsobujú stuhnutosť alebo spomalenie pohybu. V skorších štádiách tohto ochorenia sa na tvári takto chorých ľudí zobrazí len mierny alebo žiadny výraz, dokonca pri chôdzi sa ruky držia pri tele bez pohnutia. Postupne dochádza k poruche reči, ktorá sa javí ako mäkká alebo až nezreteľná. S postupujúcim časom sa zdravotný stav zhoršuje. Keďže sa Parkinsonova choroba nedá vyliečiť, je možné jej príznaky mierne zjemniť a to dodržiavaním určitého režimu, ktorý je daný odporúčaniami od lekára a taktiež prístupom voči chorému. V niektorých prípadoch môže vyšetrujúci lekár navrhnúť operáciu na regulovanie určitých oblastí v mozgu a tým sa zlepšia príznaky ochorenia.

Príznaky a známky Parkinsonovej choroby sa môžu líšiť od človeka k človeku. Skoré príznaky môžu byť mierne a môžu ostať aj bez povšimnutia. Tieto príznaky často začínajú na jednej strane tela a na tej sa prejavujú horšie aj v prípade, že sa ochorenie začína prejavovať aj na druhej strane. Lieky môžu výrazne znižovať mnohé z nižšie uvedených príznakov ochorenia, pretože si liekmi dopĺňajú absenciu dopamínu v mozgu.

Parkinsonova choroba môže zahŕňať tieto príznaky:

  • trasenie, ktoré zvyčajne začína v ruke alebo prstoch, kedy je ruka prirodzene uvoľnená
  • spomalenie pohybu, kroky môžu byť kratšie a ťažšie
  • stuhnutosť svalov v ktorejkoľvek časti tela
  • narušenie prirodzenej rovnováhy a držania tela, zhrbený postoj
  • strata automatických pohybov (úsmev, gestá, prirodzené kývanie rúk pri chôdzi)
  • zmeny v hovorenej reči, ktorá môže byť často monotónna (tichšie, rýchlejšie alebo váhavejšie rozprávanie)
  • zmeny v písomnej forme komunikácie

Rizikové faktory:

  • riziko vzniku Parkinsonovej choroby sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje. Toto ochorenie sa vyvinie prevažne v strednom až staršom veku.
  • dedičnosť môže mať výrazný vplyv na rozvoj ochorenia
  • väčšie riziko výskytu ochorenia sa prejaví u mužov ako u žien
  • vystavenie vplyvov vonkajšieho prostredia (expozícia toxínmi)

Pokiaľ Vám lekár diagnostikoval Parkinsonovu chorobu, je potrebné prejsť si odporučený liečebný plán, ktorý ponúka úľavu od jednotlivých príznakov s najmenším počtom vedľajších účinkov. Taktiež niektoré zmeny životného štýlu môžu napomôcť k tomu, aby sa ľuďom s týmto ochorením žilo jednoduchšie. Na zjemnenie príznakov určite vplýva nutrične vyvážené stravovanie a pravidelné cvičenie. Takýto režim môže chorému poskytnúť rodina a taktiež aj profesionálny ošetrovateľ v domácom i sociálnom zariadení. Rehabilitáciami sa môže zvýšiť svalová zdatnosť, pružnosť a hlavne ochorením narušená rovnováha. Vzájomná spolupráca chorého s členmi rodiny alebo ošetrovateľov prináša výborné výsledky v rámci ochorenia.